Udang Galah Masak Lemak Cili Padi Dengan Nanas

10:22 PTG

Hari ini Amie masak udang galah.... masak lemak cili padi campur dengan nanas yang sudah masak. Udang galah ni kepalanya saja besar, makin besar udangnya bertambah besarlah kepalanya. Tapi udang galah Amie tak besar dan tak kecil... saiz sederhana besar dan sederhana kecil. Amie pilih nanas sebagai rakan udang galah memandangkan kelmarin 2 biji kami beli 2 biji nanas masak, nanti terlebih ranum tak sedap pula. Jom kita tengok masakan Amie di bawah ni...


Bahan-bahan yang Amie gunakan untuk masakan ini ada di bawah ni.....


600 gram udang galah (buang misai & janggut & kotoran di tengkuk - kepala)
300 gram nanas (potong ikut suka)
300ml santan pekat
15 biji cili padi (tumbuk)
7 biji bawang merah (tumbuk)
7 biji bawang putih (tumbuk)
sedikit belacan (tumbuk)
1 labu bawang besar (belah 4)
3 batang serai (ketuk)
5 helai daun limau purut
2 keping asam gelugur
1 sudu serbuk kunyit
garam & gula
minyak



Cara memasaknya pun mudah saja.... lihat je di bawah ni...mula-mula panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan yang ditumbuk bersama serai hingga wangi. Kemudian masukkan bawang besar.



Langkah seterusnya, masukkan serbuk kunyit dan asam keping. Sebenarnya saja Amie masukkan asam keping sebab nanas tu manis, jadi biar ada rasa masam sikit. Kemudian masukkan nanas. Balik-balikkan supaya nanas menjadi layu. (Kalau terlebih rajin - rebus nanas dulu dan toskan airnya - kemudian masak bersama udang).



Kalau nanas dah nampak layu, masukkanlah pula udang galah. Kacau sebati dengan nanas hingga warna kulit udang galah kemerah-merahan.



Kemudian masukkan santan pekat.  Kacau sekali-sekala. Perlahankan api.



Apabila kuah mulai pekat dan udang galah telah masak, masukkan daun limau purut, garam dan gula. Nampaknya setakat inilah dulu ilmu masak lemak udang galah dengan nanas yang dapat Amie kongsikan.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe